sreda, 5. november 2014

Moja ljubav prema maslacu ili zašto mrzim margarin




Od uvek jedem maslac. Ponekad osećam potrebu za maslacem toliku da uzmem kašiku i jedem ga kao sladoled. Bez ičega! U mojoj kuhinji često nestane jedne ili druge namirnice, nekog povrća ili mesa, ali maslaca uvek ima. Rezerve su takve da ga izjednačavam skoro sa vodom :). Maslac ima sve što mi je potrebno – puno D i A vitamina, antioksidante kao što je selen, konjugiranu linolnu kiselinu koja gradi mišiće i štiti od tumora, dobre masnoće i dobar zaštitni holesterol. Iz njega dobijam mnogo energije, olakšava apsorpciju nutrienata i reguliše lučenje insulina. Kad znaš sve te prednosti uvek se pitaš kako je moguće, da ljudi jedu margarin umesto maslaca. Da li znaju razliku između njih?

Margarin je prvi put nastao 1869. godine, kad ga je Francuz Megè Mouriés predstavio svetskoj javnosti. Prerađivačka industrija počela je da ga koristi kao jeftinu zamenu za puter za radničku klasu. I sastojci i postupak prilikom izrade margarina govore nam o tome da moramo naširoko da ga zaobilazimo, jer je neprirodan, sirovo izmanipulisan i štetan proizvod, pun opasnih hemikalija. Glavni sastojak margarina su biljna ulja koja su već sama po sebi vrlo osetljiva zbog nestabilnih molekularnih struktura. Zato bi morali da ih proizvodimo hladnim ceđenjem, dobro ih čuvati od kiseonika i svetlosti, čuvati ih u frižideru i što pre ih trošiti, a naravno nikako ne smemo da ih grejemo, jer na višim temperaturama brzo oksidišu i nastaju slobodni radikali koji uzrokuju brojne bolesti. Osim toga, biljna ulja sadrže veliku količinu omega-6 masnih kiselina, a sa preteranim unosom istih možemo da poremetimo ravnotežu između njih i omega-3 masnih kiselina, što može stvoriti inflamatorne procese u telu, a oni su povod za brojne hronične bolesti.

U postupku prerade margarina industrija koristi jeftina biljna ulja koja su već u osnovi dobijena toplim presovanjem. Visoka temperatura u njima uništava antioksidanse i nastaju slobodni radikali koji stvaraju oštećenja u ćelijama i povećavaju rizik za nastanak raka. Osim toga, u postupku hidrogeniranja (stvrdnjavanja masnoća da bi dobili čvrstu i mazivu strukturu margarina) masne kiseline menjaju tako da ih telo više ne prepoznaje i stvaraju mu nepopravljivu štetu. Te masnoće zovemo transmasnoće koje dokazano povećavaju rizik za nastanak bolesti srca i krvotoka, raka, dijabetesa i oštećenja fetusa.

Osim toga, u postupcima dobijanja margarina koriste i niz opasnih hemikalija koje ostaju u finalnom proizvodu - margarinu. Naime, kad ulje konačno dobije čvrst oblik, postaje užeglo i ima neprijatan miris, zato ga je treba isprati parom. Da se ne bi videla siva boja, koriste hemijska sredstva za bojenje. Na kraju toj masi dodaju i veštački ukus i boju putera. A najgore kod svega je što se samo ignorisanjem margarina na prodajnim policama još nećete osloboditi njegovog lošeg uticaja. Margarin sadrži i mnogo kupljenih (unapred pripremljenih) dezerata, peciva, keksa, čokolada, sladoleda i čipsova.

Posle svega ovoga zdrava pamet nam govori da je kupovina tih proizvoda i korišćenje margarina vrlo loš potez, jer ljudi već hiljadama godina koriste prirodan proizvod – puter koji je pun zasićenih masnoća, potrebnih za pravilan rad organizma. Zašto bi se onda izlagalo opasnim hemikalijama i štetnim izmanipulisanim masnoćama koje uzrokuju brojne bolesti? Verovatno zato, jer nam mediji već decenijama peru mozak i prave anti-propagandu puteru. A moramo biti svesni da su mediji i oglasi sponzorisani od strane industrije koja sa ogromnom produkcijom biljnih ulja i margarina stvara astronomske dobitke. Istovremeno su u igru uključena i istraživanja, plaćena od strane farmaceutskih kompanija, koja lažno tvrde da je holesterol u puteru loš, kako bi otvorili put margarinu i kasnije kroz različite bolesti i farmaceutskim sredstvima za olakšavanje simptoma (koja naravno ne leče uzroke).

Ni komentarjev:

Objavite komentar