Svi su
bolesni ovih dana i svi me pitaju šta da urade kako bi što brže prošli kroz
kašalj i kijavicu. Onda sam razmišljala šta je meni pomoglo poslednji put kad
sam se prehladila. Tačno znam gde sam pogrešila tada – bila sam na odmoru u
Sloveniji, plivala sam u ledenom jezeru, vreme je bilo sveže i varljivo i uveče
sam pila šampanjac iz čaša koje su provele ceo dan u zamrzivaču :). Ovo
je siguran recept za prehladu iako zvuči sjajno! Kako imam osetljivo grlo, nije
trebalo puno vremena da me prehlada potpuno obuzme. Tako da su bolno grlo, zatvoreni
sinusi i kašljanje pretili da unište ostatak mog odmora. Na sreću, sve se
sredilo dosta brzo ali kašalj je potrajao dobrih mesec dana. Znala sam da nije
dobro što ne odležim nekih nedelju dana ali posao i privatne obaveze mi nisu to
dozvoljavale. I onda sam se setila instant prirodnog rešenja, setila sam se
nečega iz svog ranog detinjstva. Inhalacija sa solju, koju danas radim koristeći
himalajsku so, jer ima više od 85 elemenata i minerala, koju su sjajni za
sinuse, bi verovatno bila prvo rešenje. Ali druga stvar je još bolja, posebno
za grlo i kašalj. A to je čaj od majčine dušice. U Sloveniji kažemo timijan, a
u Grčkoj thymus, što znači hrabrost. U kineskoj tradicionalnoj medicini
hrabrost je povezana sa plućima, a ova biljka je posebno poznata po svom
blagotvornom uticaju na pluća.
Ako
želite da pripremite čaj od timijana, uzmite otprilike 1/4 šoljice grančica
timijana i prelijte ih šoljicom vrele vode i ostavite da stoji pet minuta.
Procedite i pijte polako. Ohlađeni čaj može da se koristi i kao losion za
ogrebotine, kožne infekcije, akne, masnu kožu, za perut i svrab vlasišta.
Svež
timijan, dodat u vašu hranu, pomoći će u varenju masne hrane tako da ga ja uvek
koristim kad spremam jake čorbe (ili caserole). Timijan sadrži brojne
flavonoide, uključujući apigenin, timoninon i luteolin, koji pojačavaju
antioksidativno dejstvo. Timijan je bogat manganom koji
reguliše i učestvuje u metaboličkim procesima i delovanju enzimskih procesa.
Navalite!
Ni komentarjev:
Objavite komentar