U Srbiji danas počinje post koji traje do Božića (6. januar). U martu sam prvi put postala svesna nelagodnosti koju mogu osetiti ljudi na postu izazvanu potrebom da jedu slatkiše (kvalitetne) a pravila posta ih u tome sprečavaju. U vreme uskršnjeg posta, u hotelu sam pripremala mnogo zdravih i ukusnih slatkiša. Za vreme degustacije, moj kolega (F&B menadžer hotela) je bio vidno potišten. Kada sam ga pitala u čemu je problem, odgovorio mi je da on ne sme da proba ni jednu od ponuđenih poslastica jer u sebi sadrže maslac, jaja ili mleko. U svom čvrstom uverenju da su maslac i jaja dobri za ljudski organizam, a kako nikada nisam postila na srbski način, nije bilo potrebe da tražim način izbegavanja ovih sjajnih namirnica. Dani i poslastice su se ređali, a meni je sve više bilo žao kolege te sam odlučila da se pozabavim ovim problemom. Uzevši u obzir činjenicu da je sve više ljudi koji su alergični na laktozu i kazein, ovaj zadatak u mom planeru zapisala sam crvenom bojom. Tako da, dragi moji sugrađani, svi vi koji postite – za početak naglašavam, da ako želite nešto slatko, prvo pravilo treba da bude – nikada kao zamenu za maslac ne koristite margarin!! Svi znamo da je margarin vrlo jak otrov i da postoje bolji načini. Preporučujem da u slatkiše (kad vam treba masnoća) stavite kokosovo ulje, jaja možete zameniti sa čia semenkama, a kravlje mleko sa bademovim ili pirinčanim mlekom. Što manje soje, jer je skoro sva genetski prerađena i ima antinutriente koji smanjuju vrednost ostalih hranljivih sastojaka koje unosimo u telo. Kad koristite tofu, gledajte da bude dobijen iz genetski neprerađene soje ili iz organske proizvodnje.
U sledećem postu šaljem vam sjajan recept za cheesecake. Ne brinite! U njemu nema ni sira ni biskvita a jednako je ukusan kao da je “pravi”. Mogli bismo da ga nazovemo “fake cheesecake” :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar